Intervju s direktorom Udruge mr. Draženom Jurkovićem u Poslovnom dnevniku

Ne ukidati model ugovaranja s bolnicama, samo doraditi

Poslovni dnevnik
Autor: Marija Crnjak

Povratak na limite ne bi bio dobar, kaže Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Model ugovaranja bolnica uveden prošle godine, koji se temelji na izvršenju, učinkovitosti i kvaliteti, trebalo bi samo unaprijediti, a nikako ukinuti, smatraju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) koja je novom ministru zdravlja Dariu Nakiću uputila dokument pod nazivom "Teze za bolje zdravstvo do 2020.".

61 posto

bolnica je u plusu u prvoj godini novog modela ugovaranja

Ministar Nakić u prvim je javnim nastupima, naime, najavio ukidanje spomenutog modela ugovaranja, s obrazloženjem da on stvara samo dodatnu potrošnju u bolnicama. Novim modelom bolnice su prvi put uz fiksni dio prihoda dobile i varijabilni, pa 20 posto sredstava dobivaju po izvršenju usluga i 5 posto za kvalitetu i učinkovitost, što je rezultiralo smanjenjem liste čekanja, povećanjem broja usluga i kvalitete pruženih usluga.  Dražen Jurković, predsjednik UPUZ-a, ne očekuje da će novi ministar to ukinuti, već samo modificirati, što je i poželjno.

"Novi model ugovaranja nije loš jer je stimulativan, povratak na limite nikako ne bi bio dobar, no kao i svaki novi model, on treba doradu. Treba obaviti reviziju, odnosno zanavljanje sustava DTS (financiranje po dijagnostičko-terapijskim skupinama), koji je već zastario, i razmotriti treba li smanjiti varijabilni dio, koji je sad na maksimalnoj razini. Potom treba revidirati cijene usluga koje su u nekim slučajevima nerealno niske", izjavio je Dražen Jurković za Poslovni dnevnik.

200 milijuna

kuna uplaćeno je bolnicama za rad preko limita

U HZZO-u ističu da je izlaskom iz riznice i novim modelom ugovaranja 61 posto bolnica u 2015. poslovalo pozitivno, gubici su smanjeni za više od milijardu kuna u odnosu na 2014. (bez sredstava sanacije), a 42 posto bolnica počelo je s otplatom starih dugova. Bolnicama je za rad preko limita uplaćeno 200 mil. kuna, od oko 500 mil., koliko su odradile, sukladno raspoloživim sredstvima koje ostale bolnice nisu odradile. Ukupno je bolnicama uplaćeno oko 9 mlrd. kn. Vidljivije je gdje nema dovoljno pacijenata ili se ne radi dovoljno, što bi trebalo poslužiti u procesu funkcionalnog spajanja, koji bi trebao početi ove godine. 

http://www.poslovni.hr/hrvatska/ne-ukidati-model-ugovaranja-s-bolnicama-samo-doraditi-307965 

 

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica