[HRT1-OTVORENO] Dr. Jurković o dugovima i blokadi računa bolnica

O dugovima i blokadi računa bolnica [25.09.2019., HRT 1 - "Otvoreno", 22.00 h]

Direktor Udruge, dr. Dražen Jurković, gostovao je u emisiji „Otvoreno“ na temu dugova bolnica. Dr. Jurković napomenuo je činjenicu kako dug postoji već duže, no situacija je kulminirala sadašnjim prijedlozima za ovrhe koji sadrže i kamate, i sudske troškove, i troškove odvjetnika, što će povećati cijenu lijeka za oko 30%. Zakonski rok plaćanja je 60 dana, a dospjeli dug veledrogerijama iznad tog roka iznosi oko 2 milijarde i sto milijuna kuna.

Također je istaknuo kako je cijena rada u zdravstvu porasla. Naime, osnovica za izračun plaće povećala se tijekom 2017. godine tri puta po 2% (u siječnju, kolovozu i studenom), u siječnju ove godine za još 3%, te u rujnu za 2%. Osim toga, izmjenom Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, dodatak za posebne uvjete rada raste za 3%, a dodaci za iznimnu odgovornost za život i zdravlje 4%, što ukupno iznosi 18%. Stoga su, bez adekvatne korekcije, sadašnje cijene zdravstvenih usluga i limiti bolnica neodrživi te takvo stanje predstavlja veliku i rastuću poteškoću u poslovanju zdravstvenih ustanova. Uvjeti poslovanja sve su teži i bolnice više ne mogu funkcionirati sa sadašnjim limitima i cijenama usluga, koji pokrivaju samo troškova plaća i dijela obveza, a sve drugo se prelijeva na rokove plaćanja lijekova (koji su za neke bolnice dosegnuli i više od 1000 dana), s tim da bolnice nisu u mogućnosti plaćati u propisanom zakonskom roku od 60 dana.

Ovaj problem potrebno je sustavno riješiti, na način da se posegne za kapitalom na međunarodnom tržištu, gdje su kamate relativno niske te da se na taj način podmire sadašnja dugovanja, izbjegnu zatezne kamate i visoki troškovi ovrha, te postigne ''clean start'', uz uspostavljanje održivih uvjeta poslovanja odnosno pravovremenu i odgovarajuću korekciju cijena zdravstvenih usluga i limita.

U emisiji su također gostovali: ministar zdravstva Milan Kujundžić; Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo (Most); Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije; Tomislav Kulić, Koordinacija veledrogerija HUP-a te Danko Vrdoljak, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a; u uvodnom prilogu sudjelovali su i Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik; Sandra Čubelić, ravnateljica OB Gospić; Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin te Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Emisija se može poslušati na poveznici: OVDJE.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/542857/otvoreno-o-blokadi-racuna-bolnica

26.09.2019