Edukacija: Nova regulativa o zaštiti osobnih podataka GDPR

24.01.2018. u 10.00 sati, Hotel Antunović, Zagreb, Zagrebačka av. 100

Europska regulativa o zaštiti osobnih podataka koja stupa na snagu 25.05.2018., automatski postaje dio zakonodavstva svih zemalja članica. Regulativa se odnosi na podatke koji se tretiraju kao osobni, a to su svi oni prema kojima se može utvrditi identitet i aktivnosti određene osobe.

Zbog sve veće upotrebe prijenosnih uređaja uz pomoć kojih se povezujemo s internetom i društvenim mrežama, lepeza ovakvih podataka je u mnogome proširena.

Ova europska regulativa neće jednako utjecati na sve djelatnosti u Hrvatskoj, ali sigurno je da će značajno utjecati na zdravstvo. Zdravstveni podaci su klasificirani kao posebno osjetljivi podaci. Zbog toga će ustanove i kompanije koje obrađuju podatke o zdravlju biti pod posebnom paskom agencije koja je zadužena za zaštitu osobnih podataka u RH. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) morat će periodično izvještavati tijela EU o svojim aktivnostima, tako da će sigurno biti kontrole.

Pripremljenost ustanova i kompanija u zdravstvenom sektoru u RH je vrlo različita. Naravno da su globalne farmaceutske i MedTech kompanije kao i Hrvatske kompanije koje djeluju na globalnom tržištu bolje pripremljene jer je njihova potencijalna penalizacija puno značajnija. Čini se da je pripremljenost u najranijim fazama u zdravstvenim ustanovama u državnom, ali i privatnom vlasništvu. Bez obzira na vlasništvo i eventualnu profitnu usmjerenost ili ne, nova regulativa se odnosi na sve.

Iako se možda datum primjene sada čini dalek, zbog dužine i kompliciranosti procesa vrijeme potrebno za pripremu do datuma stupanja na snagu regulative polako ističe. Za ozbiljnu pripremljenost potrebno je prvo napraviti dubinsku analizu procesa, procjenu rizika i odrediti mjere i alate kojima bi se sva odstupanja od regulative otklonili. Budući da je za prilagodbu potrebno odabrati i obučiti osobu koja će biti DPO (data protection officer - osoba zadužena za sigurnost podataka) i kadrovska rješenja će oduzeti određeno vrijeme i resurse. Odabir određenih IT rješenja ali i eventualnih konzultantskih usluga može biti podložan i Zakonu o javnoj nabavi, a znamo da kod nas to uvijek dugo traje.

Zbog svega ovoga Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i tvrtka HIT konferencija su za svoje članove, partnere, suradnike ali i za sve koji imaju dvojbe oko najbolje i, naravno, što bezbolnije primjene nove EU regulative o zaštiti osobnih podataka, odlučili 24. siječnja, 2018. godine organizirati edukaciju na ovu temu. Workshop će se održati u Hotelu Antunović s početkom u 10.00 sati, a uključiti će angažman različitih stručnjaka koji su potrebni da bi se regulativa cjelovito primijenila. Najvažniji su pravni, IT i stručnjaci za procese, ali i čelnici zdravstvenih ustanova i udruga u zdravstvu koji će podijeliti svoja iskustva u primjeni regulative.

PROGRAM EDUKACIJE

Informacije o kotizaciji i PRIJAVA na edukaciju: OVDJE.

18.01.2018