27.01.2017. Još jedna laž i ponovni napad na Udrugu - demanti i komentar

Na web-stranicama jedne strukovne udruge (komore), 27. siječnja 2017. objavljen je članak  kako je ista zgrožena nezakonitom smjenom ravnateljice jedne županijske bolnice. U tom članku se, po tko zna koji put grubo, neutemeljeno i lažima napada Udrugu poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. Do sada se nismo očitovali na laži od strane te strukovne udruge, ali više ne namjeravamo šutjeti i trpjeti napade, stoga najoštrije demantiramo navode kako Udruga ne čini ništa da bi zaštitila prava svojih članica.

Našim članicama, a u posljednje vrijeme i široj hrvatskoj javnosti, jako je dobro poznato da je Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske ustrajala, čak i po cijenu svog opstanka i ovakvih bezočnih napada, na zaštiti zakonitosti, interesa svojih članica te javnog zdravstvenog sustava. Svaki puta smo reagirali kada je bilo dovedeno u pitanje poštivanje prava i interesa građana RH, a pogotovo interesa naših članica.

U konkretnom slučaju Udruga se nije oglasila, ali nije se oglasila iz jednostavnog razloga: županijska bolnica koju ta strukovna udruga u tekstu naziva našom članicom, to nije još od 2013. godine kada je istupila iz članstva, slijepo slušajući politiku, odnosno naputak tadašnjeg ministra. Udruga stoga nije imala, niti je mogla imati bilo kakvih spoznaja o konkretnom slučaju te županijske bolnice, te također ni osnova i elemenata za reakciju.

Prema dostupnim informacijama, sve upućuje da je do smjene ravnateljice došlo zbog različitih stavova i postupanja između nje kao vodstva i županije kao vlasnika bolnice, pri čemu je ravnateljica po određenim pravno-ekonomskim pitanjima očito slijepo pratila upute samo jedne strukovne udruge (komore). Po istim pitanjima, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske svojim je ustanovama-članicama savjetovala da konkretnu situaciju prvo pokušaju uskladiti sa svojim vlasnikom – županijom ili državom, posebice zbog jasnih stajališta Hrvatske zajednice županija. Naime, oni su na svojoj 44. sjednici propitivali zakonitost Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o specijalističkom usavršavanju za koji smatraju da će izravno oštetiti županijske bolnice. Kao što je poznato, županije su vlasnici 20 općih bolnica i jedne kliničke bolnice, kao i velikog broja drugih javnozdravstvenih ustanova.

Stoga nam je vrlo žao da je došlo do navedene smjene, za koju suodgovornom držimo upravo spomenutu strukovnu udrugu (komoru), čiji su se savjeti ravnateljici, osim što su bili izvan okvira nadležnosti te strukovne udruge (komore), očito pokazali i vrlo upitnima. U tom smislu, smatramo da je odlaskom u županijsku bolnicu te javnim promoviranjem i podrškom ravnateljici, ta strukovna udruga (komora) ponovno izašla izvan okvira svog djelovanja kao strukovnog udruženja, te da je to zapravo naknadni pokušaj pranja vlastite savjesti zbog suodgovornosti za smjenu.

Bilo bi zanimljivo da ista strukovna udruga (komora) na svojim stranicama, umjesto takvih pamfletističkih članaka, objavi integralni tekst nalaza upravnog nadzora nadležnog ministarstva, a kako bi se članstvo te strukovne udruge (komore), kao i cjelokupna javnost, autentično uvjerili koliko joj je doista stalo do poštivanja zakona RH, posebno kad su u pitanju njihovi interesi. Tim više što od početka ove godine njezini članovi plaćaju jednu od najskupljih obveznih članarina u Europi!

Nadalje, podržavamo i uvijek ćemo podržavati stav svakog ministra, pa tako i aktualnog ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića, kao i drugih institucija, o potrebi poštivanja zakonitosti. Stoga, ako je u ovom slučaju bilo nezakonitog postupanja, jedino zakonito je da sve relevantne institucije odrade svoje zadaće, ali u okviru svojih nadležnosti.

Unatoč stalnim napadima, pritiscima i objedama na račun Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, za nas je i dalje ključno funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava i suradnja sa svima kojima su zdravstveni sustav i javno dobro na prvom mjestu, a što se za ovu strukovnu udrugu (komoru) nažalost ne bi moglo reći.

01.02.2017

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica