16.03.2017. Sastanak u HUP-u na temu parafiskalnih nameta

Danas, 16. ožujka 2017., održan je sastanak predstavnika zdravstvenih institucija i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na temu javno-zdravstvenih usluga koje su svrstane na popis parafiskalnih nameta Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sastanku su prisustvovali:

 

doc.dr.sc. Krunoslav Capak, prim.dr.med.,ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 

 

 

 

 

Zvonimir Šostar, dr.med, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar"

 

 

 

mr. Dražen Jurković, dr. med.spec. javnog zdravstva, direktor UPUZ-a

 

 

 

 

gosp. Davor Majetić, glavni direktor HUP-a

 

 

 

 

 

gosp. Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a

 

 

 

 

Predstavnici obiju strana konstruktivno su razgovarali o poziciji gospodarstvenika i njihovim obvezama koje proizlaze iz Zakona o zaštiti pučanstva o zaraznim bolestima. Stav predstavnika zdravstvenih institucija je da javno-zdravstvene usluge nisu parafiskalni namet i da se ukidanje ili smanjenje frekvencije usluga zavoda za javno zdravstvo ne smije dogoditi; stav je elaboriran konkretnim podacima struke.

Istaknuto je da se usluge zavoda najčešće odnose na ugostiteljsko-turistički sektor gospodarstva koji je u sadašnjem trenutku pod zdravstvenim nadzorom, te da bi se ukidanjem i/ili smanjenjem nadzora djelatnika otvorio prostor većim, masovnim zarazama i trovanjima djelatnika i konzumenata. Obzirom na turistički imidž Hrvatske, pojave poput trovanja hranom i sl. ne idu u prilog očekivanom rastu turizma u narednim godinama.

Također je naglašeno da usluge zavoda provode doktori medicine i magistri sanitarnog inženjerstva, te da iza stručnog rada stoji znanje i postupak, te da navedene usluge nisu i ne mogu biti u grupi poreznih davanja.

Predstavnici HUP-a uvažili su mišljenje zdravstvene struke i primili na znanje kakve posljedice bi navedena inicijativa Ministarstva gospodarstva imala na samo gospodarstvo i na poslodavce (privatnike) ukoliko bi se navedene usluge mijenjale i/ili ukidale. Jedan od zaključaka sastanka je nastavak aktivnog dijaloga na navedenu temu kako bi se obostrano zaštitilo zdravlje hrvatskih građana. Konkretan i u prijateljskoj atmosferi održani današnji sastanak, prvi je korak prema zajedničkom iznalaženju rješenja na ovu temu.

16.03.2017