[08.03.] Međunarodni dan žena 2020.

Prvi dan posvećen ženama obilježen je početkom prošlog stoljeća, 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je godinu dana prije, 8. ožujka 1908. godine, na ulicama New Yorka  prosvjedovalo 15 tisuća žena. tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa za žene te ukidanje dječjeg rada.

Prvi Međunarodni dan žena obilježen je 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a više od milijun ljudi okupilo se na skupovima diljem svijeta. Uz pozivanje na pravo žena da glasuju i obnašaju javne dužnosti, zahtijevalo se pravo na rad i prestanak diskriminacije na radnim mjestima.

Na Međunarodni dan žena ove godine Europski parlament obilježava 25. obljetnicu Pekinške deklaracije: sudionice UN-ove četvrte svjetske konferencije o ženama usvojile su 1995. rezoluciju za osnaživanje žena diljem svijeta. Ona postavlja strateške ciljeve za djelovanje u dvanaest područja, uključujući ekonomiju, sprječavanje nasilja nad ženama, žene na vodećim pozicijama te žene i okoliš.

No, iako su se u proteklih stotinjak godina u društvenom statusu i utjecaju žena razvijenijeg dijela svijeta postupno dogodila brojna poboljšanja i promjene, te promjene još uvijek ne obuhvaćaju sve dijelove svijeta, a ponekad nisu dosljedno i u dovoljnoj mjeri primijenjene i zastupljene ni tamo gdje se generalno i formalno društveno prihvaćaju i podupiru. Stoga geslo ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena glasi "Svatko za jednakost", kako bi se kod svakog pojedinca podigla svijest o postojanju predrasuda i poduzele akcije za njihovo uklanjanje i ostvarivanje veće ravnopravnosti.

Drage dame, sretan vam vaš dan! #EachForEqual

06.03.2020

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica